Єднаймося і шануймося,

бо в спільності і взаєморозумінні наша сила!

МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. У Києві обговорили питання захисту працівників в Україні під час війни

МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. У Києві обговорили питання захисту працівників в Україні під час війни

МІЖНАРОДНА СОЛІДАРНІСТЬ. У Києві обговорили питання захисту працівників в Україні під час війни

 

Як захистити права працівників під час війни? Як зберегти виробництво? Як відбудувати Україну після війни? Чим може нам допомогти в цьому світ та міжнародні профспілки?

 

Ця надважлива тема стала основою дискусії, яка відбулась 12-13 липня у Києві  за участю Міжнародної організації праці, Глобального союзу  IndustriALL та FES, українських та світових профспілок, роботодавців і представників влади. Участь в заході взяли представники Укрпрофавіа.

До України  приїхали: Кемаль Озкан, заступник Генерального секретаря Глобального союзу IndustriALL, а також представники управління Верховного комісара ООН з прав людини, Міжнародної організації праці та Фонд імені Фрідріха Еберта.

У семінарі взяли участь: Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник голови ФПУ Василь Андреєв, Голова ПАУ Ярема Жугаєвич, Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, інші керівники та представники 13-ти галузевих профспілок, які є членськими організаціями Глобального союзу IndustriALL, а також соціальні партнери, зокрема, з Об’єднання роботодавців України.

Говорили про забезпечення прав працівників і профспілок в умовах воєнного стану, реформи, які здійснюються в Україні та відбудову країни після війни. Про те, як зберегти робочі місця під час війни, а також, чим нам можуть допомогти у відбудові країни міжнародні організації.

Шукали способи більш ефективного використання наявного трудового потенціалу, стимулювання повернення додому українців, які виїхали за кордон. І як залучення інвестицій може допомогти створити якісні високопродуктивні робочі місця та значно підняти рівень заробітної плати і рівень добробуту українців.

Втім, соціальний діалог має бути і продуктивним, і результативним на всіх рівнях. Учасники заходу негативно оцінили той факт, що головний майданчик соціального діалогу - Національна тристороння соціально-економічна рада - з серпня минулого року не працює, незважаючи на заклики сторін профспілок, роботодавців та міжнародних організацій на адресу влади. Це питання потребує невідкладного вирішення.

Також детально зупинилися на реформуванні трудового законодавства. Учасники дійшли висновків, що воно має відповідати сучасним зразкам і європейським соціальним стандартам. Нове трудове законодавство в жодному разі не повинно привести людину праці до зубожіння та суттєвого обмеження її прав та соціальних гарантій, можливості легкого блокування роботи профспілок.

Вхід для співробітників

Наші партнери